W przypadku eko kosmetyków wyższa cena jest często uzasadniona. Ekologiczne kosmetyki robi się ze składników, które wymagają wcześniejszej długoletniej i ekologicznej uprawy lub pochodzą z roślin dziko występujących w przyrodzie, których zasób może być ograniczony i wymagać ręcznego zbieractwa.

Eko kosmetyki to produkty ekologiczne pozbawione znacznej domieszki chemii.  Przyznawaniem produktom „eko” certyfikatów stwierdzających ich faktyczny, w pełni naturalny skład, zajmują się niezależne organizacje certyfikujące. Aby uznać dany kosmetyk za produkt ekologiczny minimalna zawartość obecnych w jego składzie substancji pochodzenia naturalnego powinna wynosić 95%. Ilość występujących w jego składzie parabenów nie może przekroczyć 5%.

Do najbardziej popularnych o składniki kosmetyków ekologicznych należy masło Shea, występujące również pod nazwą „Karite”. To tłuszcz pozyskiwany z afrykańskiego drzewa Karite, zwanego również „afrykańskim masłoszem”. Na owoce tej rośliny trzeba czekać 15 lat. Każdego roku jedno drzewo Karite wydaje około 15-20 kg owoców. Taka ilość pozwala na wyprodukowanie jedynie 1,5 kg czystego masła Shea. Znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe przypominają swoją budową kwasy tłuszczowe ludzkiego naskórka. Z tego powodu są one niemal natychmiastowo wchłaniane przez skórę pielęgnując przez nawilżenie i przyspieszając procesy gojenia się drobnych ran.

Kolejnym znanym składnikiem eko kosmetyków jest olej arganowy. Wytwarzana z owoców drzewa arganowego eleista substancja charakteryzuje się właściwościami regeneracyjnymi i pielęgnacyjnymi. Podnosi naturalną odporność organizmu, poprawia krążenie, pobudza procesy oddychania wewnątrzkomórkowego, unieszkodliwia wolne rodniki, reguluje pracę gruczołów łojowych, wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe oraz odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry. Żywotność drzewa arganowego liczona jest od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce drzewo zaczyna rodzić dopiero w wieku 40-60 lat co znacznie wpływa na cenę końcowego produktu. Ponad to ekologiczne kosmetyki nie mogą być testowane na zwierzętach i zawierać składników pochodzących z uboju zwierząt lub w wersji dla wegan jakichkolwiek produktów odzwierzęcych.